چک لیست اتاق سرور

چک لیست اتاق سرور

اتاق های سرور فضاهایی هستند که از آن ها به منظور نگه داری دستگاه های مربوط به شبکه مانند سرور و تجهیزات داده ای استفاده می کنند. این اتاق ها در سازمان ها، شرکت ها و حتی خانه های بسیاری وجود دارد. در این اتاق ها با توجه به کسب و کار مورد نظر و نیازهای آن کسب و کار تشکیلات و سرورهای مختفلی نگه داری می شود.

به طور کلی اتاق های سرور می توانند مرکزی برای زیرساخت های فناوری اطلاعات به شمار آیند. اما نکته جالب در مورد این اتاق ها آن است که دستگاه های ورودی همچون ماوس و صفحه کلید جای در آن ها ندارند. در واقع باید بگوییم که تمامی تجهیزات موجود در اتاق سرور شامل سرورها و تجهیزات شبکه ای هستند که می توان آن ها را به کمک نرم افزارهای مدیریتی یا مدیر سرور یا حتی سوئیچ KVM از راه دور هدایت کرد.

به دلیل وجود تجهیزات بسیار حساس در این اتاق ها معمولا برای ایجاد ایمنی در آن ها، باید به صورت مرتب چک و بررسی شوند؛ از همین رو ما در این مطلب تصمیم داریم شما را با چک لیست اتاق سرور آشنا ساخته و بگوییم  چه مواردی در این اتاق ها باید مورد بررسی قرار گیرند. همراه ما باشید!

بیشتر بخوانید : بررسی روش های خرید انواع سرور

 

اتاق های سرور چه ویژِگی هایی دارند؟

همانطور که در مطالب فوق اشاره کردیم در اتاق های سرور تعداد زیادی سرور و تجهیزات مربوط به شبکه نگهداری می شود.

تجهیزات موجود در این اتاق ها حافظه و سرعت بالایی برای انجام عملیات های کامیپوتری را فراهم می کنند و در بسیاری از مواقع به منظور مدیریت پایگاه های داده ای بسیار بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند.

به طور کلی اتاق های سرور از تجهیزاتی که اطلاعات مهمی روی آن ها قرار دارد، نگهداری می کنند. با توجه به این توضیحات می توان گفت که راه اندازی اتاق های سرور و آماده سازی آن ها تنها به قرار دادن چندین کامپیوتر یا سیم کشی کامیپوترها خلاصه نمی شود. در این اتاق ها باید چیزی بیشتر از صدها هارد دیسک یا هارد سرور با هزاران متر کابل به هم متصل گردند؛ از همین رو سازماندهی تجهیزات موجود در اتاق و همچنین کنترل دمای اتاق و رطوبت آن هم اهمیت ویژه ای خواهد داشت.

علاوه بر کنترل دما و رطوبت محیط برای ایجاد یک اتاق سرور باید به موارد دیگری هم توجه کرد. به طور کلی یک اتاق سرور ویژگی های خاصی داشته و برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکلی باید تمامی ویژگی های آن را مد نظر قرار داد.

این ویژگی ها شامل موارد زیر می شوند:

کنترل عوامل محیطی

در اتاق های سرور وجود حسگرهایی که بتوانند دما و رطوبت را اندازه گیری کنند، اهمیت بسیار زیادی دارد. سیستم های کنترل محیط در این اتاق ها باید بتوانند رطوبت و دمای اتاق را در حد استانداردی نگه داشته و از تجهیزات موجود محافظت نمایند.

کنترل جریان هوا

همانطور که می دانید تجهیزات شبکه ای مانند سرورها حرارت بالایی تولید می کنند؛ از همین رو دمای هوا باید در شرایط مطلوبی قرار داشته و جریان هوا به نحوی باشد که از بروز گرما در محیط جلوگیری کرده و گرمای محیط را از بین ببرد.

سیستم های اطفای حریق

یک اتاق سرور باید دارای یک سیستم اطفای حریق خوبی باشد، امروزه در اتاق های سرور معمولا از سیستم های اطفای حریق Inergen، FM-200 و Novec استفاده می کنند. این سیستم ها توانایی خاموش کردن حریق و جلوگیری از آسیب رسیدن به قطعات سرور و تجهیزات مختلف را دارند. به یاد داشته باشید که هیچگاه در صورت آتش سوزی نباید روی سیستم های موجود در اتاق آب بپاشید؛ چرا که آب باعث خرابی تجهیزات موجود در محیط شده و فاجعه به بار خواهد آمد. این نکته را با فونتی درشت روی چک لیست اتاق سرور یادداشت کنید و هیچگاه آن را از یاد نبرید.

مدیریت کابل ها

همانطور که اشاره کردیم، سیستم های سرور به کمک هزاران متر سیم و کابل به یکدیگر متصل می شوند؛ از همین رو باید آن ها را به خوبی مدیریت کرد. به طور کلی طراحی اتاق باید به نحوی باشد که سیم ها و کابل ها به شکل مرتب و سازمان یافته ای از زمین یا سقف عبور نماید و موجب آشفتگی محیط نشود.

داشتن منبع برق اضافی

داشتن منبع برقی اضافه از دیگر ویژگی های یک اتاق سرور است. یک منبع اضافه باعث می شود که تجهیزات موجود در شبکه همواره فعال باشد و از نوسانات برقی جلوگیری می کند.. همانطور که می دانید نوسان برق به تجهیزات شبکه آسیب های زیادی می رساند؛ پس برای جلوگیری از این آسیب ها وجود یک منبع برق اضطراری اهمیت بسیاری دارد.

امنیت فیزیکی

بهتر است بدانید که میلیون ها دلار برای ساخت و ایجاد یک اتاق سرور هزینه می شود، علاوه بر هزینه های دلاری برای ساخت، اطلاعات و داده های بسیار گران بها، حیاتی وارزشمندی در این اتاق ها وجود دارد؛ از همین رو باید اتاق های سرور به لحاظ فیزیکی امنیت بالایی داشته باشند.

برای استعلام قیمت سرور های hp به وارد صفحه شوید

 

نحوی تعریف چک لیست اتاق سرور

همانطور که دریافتید نگهداری اتاق های سرور کار بسیار حساسی است؛ از همین رو شما باید برای حفظ امنیت و سلامت تجهیزات موجود در آن چک لیستی مناسب داشته باشد. چک لیست مناسب برای اتاق سرور شامل دو بخش نرم افزاری و سخت افزاری است.

در بخش سخت افزاری چک لیست شما باید وضعیت فیزیکی اتاق های سرور را مورد بررسی قرار داده و آن ها را از نظر چراغ های گزارش دهنده سرور و وضعیت رک ها چک کنید. اما در بخش نرم افزاری نیاز است که آپدیت های دوره ای و منظم برای تجیهزات انجام شده، وضیعت هارد و استوریج ها و کیفیت وی پی ان ها مورد بررسی قرار گیرد.

تهیه یک چک لیست کار چندان سخت و پیچیده ای نیست، برای این منظور تنها کافی است که با اتاق های سرور آشنایی داشته باشید. با این حال اگر در این حوزه اطلاعات چندانی ندارید، بهتر است که از چک لیست های آماده کمک بگیرید.

برای این منظور تنها کافی است که نمونه های مختلف از چک لیست اتاق های سرور را دریافت کرده و با توجه به آن ها عمل کنید. اما ما به شما پیشنهاد می کنیم در صورتی که با این مسائل آشنایی ندارید، به شرکت های پشتیبان مانند نت پرداز مراجعه کرده و از آن ها بخواهید با توجه به ویژگی های خاص اتاق سرور مد نظر شما، چک لیستی مناسب در اختیار شما قرار دهند.

با این حال یک چک لیست مناسب شامل موارد زیر است.

بررسی و کنترل امنیت سیستم

بررسی و کنترل امنیت سرورها و تجهیزات شبکه ای موجود در اتاق سرور از موارد بسیار مهمی است که باید در چک لیست وجود داشته باشد.

همانطور که در بالا اشاره کردیم، اتاق های سرور حاوی داده ها و اطلاعات مهمی هستند؛ از همین رو حفظ و نگهداری کیفیت تجهیزات موجود در اتاق سرور اهمیت بالایی دارد. برای بررسی و کنترل امنیت سیستم به صورت دوره ای ابزارهای مختلفی موجود است. ضمن اینکه به طور معمول در هر سال باید 4 بار امنیت سیستم به طور کامل چک شود.

تغییر رمز عبور

تغییر رمز عبور از دیگر مواردی است که می تواند در حفظ و امنیت سرورهای موجود در اتاق سرور تاثیر بگذارد. بهتر است هر 6 ماه یک بار رمز عبور و نحوه دسترسی به تمامی سرورها تعویض شود. تنها این نکته را به خاطر داشته باشید که از رمزهای عبور ساده استفاده نکنید؛ چرا که احتمال آسیب به اتاق سرور را بالا می برند.

بررسی و مدیریت خطاهای سخت افزاری

هر مشکل سخت افزاری می تواند تا حد زیادی عملکرد بخش های مختلف اتاق سرور را با مشکل مواجه کرده و به تجهیزات دیگر آسیب برساند. اگر می خواهید از این مشکلات جلوگیری نمایید باید لاگ ها را به صورت مرتب مورد بررسی قرار دهید. این به شما کمک می کند که مشکلات سخت افزاری موجود را به موقع تشخیص داده و برای رفع آن ها اقدام کنید.

از جمله خطاهای سخت افزاری می توان به مشکلاتی در خواندن دیسک اشاره کرد؛ از همین رو باید در چک لیست تمامی خطاهای سخت افزاری به دقت بررسی شده و برای رفع آن ها اقدامات لازم صورت گیرد.

به روزرسانی و آپدیت برنامه ها

از دیگر موارد بسیار ضروری که حتما باید در چک لیست اتاق سرور وارد شوند، می توان به آپدیت برنامه ها اشاره کرد.

بهتر است بدانید اکثر مشکلات امنیتی که در سرورها رخ می دهد به دلیل استفاده سازمان ها از برنامه های منسوخ شده است. با توجه به این مسئله به روزرسانی و آپدیت برنامه های سرور اهمیت زیادی داشته و باید تمامی برنامه های تحت وب هم مورد بررسی قرار گیرند.

تمامی برنامه هایی که به به‌روزرسانی نیاز دارند باید حتما در سریع ترین زمان ممکن آپدیت شوند، در غیر این صورت امکان رخ داد هر گونه مشکل امنیتی بسیار جدی در سرورها وجود دارد.

بررسی و مدیریت عملکرد سیستم های پشتیبان

قبل از هر اقدامی بهتر است که از عملکرد صحیح سیستم های پشتیبان اطمینان حاصل نمایید؛ پس از آن می توانید تغییرات لازم و مورد نظر خود را در سیستم ها اعمال کنید.

در صورتی که از عملکرد درست سیستم های پیشتیبان اطمینان حاصل نکرده باشید و تغییراتی روی سیستم ها اعمال نمایید، امکان از دست رفتن درصد قابل توجهی از اطلاعات بسیار مهم وجود دارد. در واقع بررسی و کنترل عملکرد و کارکارد سیستم های پیشتبیان گیری می تواند از حذف داده ها و اطلاعات حیاتی یک شرکت یا سازمان جلوگیری نماید.

بررسی و مدیریت مصرف دیسک

اگر می خواهید مصرف دیسک را کاهش دهید، باید نرم افزارهای قدیمی، لاگ ها و ایمیل های به درد نخور را حذف کنید.

بهتر است برای جلوگیری از مختل شدن عملکرد سیستم، سیستم اصلی را به عنوان سیستم ذخیره سازی مورد استفاده قرار ندهید. در واقع بهتر است سیستم ذخیره سازی و سیستم اصلی با یکدیگر تفاوت داشته باشند.

هر اندازه که داده های کمتری روی سیستم اصلی وجود داشته باشد، در صورت به روز هرگونه مشکل در دیسک احتمال بازگردانی آن ها وجود دارد. فراموش نکنید اگر گاهی پاسخی از سرور دریافت نمی کنید یا سرور از کار می افتد، احتمال اینکه 100 درصد حجم دیسک را مورد استفاده قرار داده باشید، وجود داشته و بهتر است که داده های به درد نخور و قدیمی را حذف کنید. در چنین حالتی می توانید با ارتقای فضای دیسک یا کاهش مصرف داده از به روز چنین مشکلی جلوگیری نمایید.

به روزرسانی و آپدیت سیستم عامل

از موارد بسیار مهم که باید حتما در چک لیست اتاق سرور وجود داشته باشد، به روزرسانی و آپدیت سیستم عامل ها است.

مهم نیست که از ویندوز برای مدیریت برنامه های خود استفاده می کنید یا سیستم عامل لیونکس در هر صورت باید به صورت مرتب و پس از عرضه هر آپدیت توسط توسعه دهندگان، شما هم سیستم های خود را آپدیت نمایید.

اگر در بخش تنظیمات سیستم شما، به روز رسانی خودکار سیستم عامل وجود ندارد، بهتر است که این مورد را حتما به عنوان مهم ترین اصل به چک لیست خود اضافه کنید.

به روزرسانی و آپدیت کنترل پنل

در صورت استفاده از کنترل پنل باید از به روزرسانی آن به صورت دوره ای مطمئن شوید. برخی افراد به اشتباه فکر می کنند که به روزرسانی کنترل پنل به تنهای کافی است، این در حالی است که تمامی نرم افزارها و برنامه هایی که کنترل پنل را مدیریت می کنند هم باید به روزرسانی گردند.

به یاد داشته باشید که برخی از برنامه های مدیریت کنترل پنل باید تنها به صورت دستی به روزرسانی شوند، در غیر این صورت امکان شناسایی خطاها وجود نخواهد داشت.

بررسی عملکرد ابزارهای مربوط به مدیریت از راه دور

در صورتی که سرورهای شما از شرکت های میزبان تهیه شده باید از نحوه عملکرد ابزارهایی که برای کنترل از راه دور نیاز هستند، اطمینان حاصل نمایید. اگر اتاق سرور شما در یک محل اجاره ای قرار دارد یا به اصطلاح برای ایجاد و ساخت اتاق سرور خود از شرکت های میزبان کمک گرفته اید، باید عملکرد و نحوه کارکرد ابزارهای کنترل از راه دور مانند پنل های ON وoff یا ریموت های کنترل را مورد بررسی قرار دهید.

به طور کلی ابزارهای مدیریت از راه دور همواره باید فعال باشند تا بتوانید در مواقع نیاز از آن ها استفاده نمایید.

مدیریت حساب کاربری های قدیمی

از موارد مهم دیگری که حتما باید در چک لیست اتاق سرور تعریف کنید، بررسی حساب کاربری های گذشته است. حساب های کاربری که در گذشته توسط کاربران شما ایجاد شده اند باید به صورت دوره ای مورد بررسی قرار گیرند.

در طی دوره های فعالیت یک شرکت یا سازمان امکان اینکه کاربران و مخاطبان آن ها تغییر کند، وجود دارد؛ از همین رو باید بتوانید برای جلوگیری از مشکلات امنیتی و حقوقی در سازمان فایل های قدیمی را حذف کنید.

برای مثال اگر یکی از کارمندان شما از ادامه فعالیت با شما سرباز می زند، باید تمامی حساب های کاربری او و دسترسی هایش به اطلاعات و داده ها کاملا مسدود گردند. علاوه بر آن شاید شما در قراردادهایی که با مشتریان خود امضا کرده اید، بندی با عنوان عدم نگهدای اطلاعات کاربرد پس از اتمام قرداد وجود ندارد؛ از همین رو اگر اطلاعات کاربر همچنان در سیستم های شما ذخیره باشد، امکان به روز مشکلات قضایی وجود خواهد داشت.

هشداری های مرتبط با RAID را بررسی نمایید

در صورت استفاده از سرور حتما شما از RAID استفاده می کنید؛ از همین رو باید خطاهای آن را هم مورد بررسی قرار دهید. حتما از عملکرد درست این سیستم ها اطمینان حاصل کنید؛ چرا که اگر خطاهای اعلام شده از سوی RAID را نادیده بگیرید، امکان اینکه خسارات زیادی به سرور وارد شود، وجود دارد.

برای مثال اگر یک هشدار RAID که با تغییر دیسک به سادگی حل می شود را نادیده بگیرد، می تواند هزینه های بیشتری برای شما در پی داشته باشد. به طور کلی در صورتی که از فناوری RAID سر در نمی آورید، بهتر است از نت پرداز در مورد پیشتیبانی و نحوه استفاده از آن کمک بخواهید.

بررسی امنیت فیزیکی

بررسی امنیت فیزیکی از موارد مهمی است که حتما باید در چک لیست قرار گیرد. از جمله نکات و مواردی که در این زمینه باید بررسی شوند، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کنترل و مدیریت دسترسی ها به اتاق های سروری
  • مدیریت محیط
  • مدیریت ترددهای اتاق
  • جلوگیری از ورود افراد متفرقه و غیر مسئول به اتاق سرور به منظور جلوگیری از به روز مشکلات امنیتی
  • ثبت تمامی ورود و خروج ها به کمک دوربین های مدار بسته و پیشرفته

دیگر نکاتی که باید در چک لیست وارد شود!

موارد زیر از دیگر نکات و مواردی هستند که باید در چک لیست وارد شوند:

  • مدیریت سیستم های کنترل حریق
  • مقاوم سازی ساختمان در برابر بلایای طبیعی مانند زلزله
  • استفاده از درب های ضد حریق و ضد سرقت
  • بررسی میزان نور موجود در محیط
  • کنترل سیستم های تهویه هوا و خنک کننده
  • بررسی فاصله موجود در بین رک ها
  • مدیریت عملکرد تابلو برق
  • استفاده از رطوبت سنج و دما سنج

 

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم مطالعه نمائید ؛

نتیجه‌گیری

در این مطلب ما سعی داشتیم شما را با اتاق های سرور، ویژگی ها و مناسب ترین چک لیست برای آن ها آشنا سازیم. با این حال اگر فکر می کنید که موارد فوق برای حفظ امنیت اتاق سرور شما مناسب نیست می توانید با متخصصان نت پرداز ارتباط برقرار کرده و از آن ها بخواهید با توجه به تجهیزات شما یک چک لیست اتاق سرور برایتان تعریف کنند.

 

امتیاز دهید
در دنیای امروز، حل مسائل علمی و کاربردی...
فضای ذخیره‌سازی ابری به شما این امکان را...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *